fredag 22 maj 2009

Ett grisigt vardagsproblem och lite annat.


Det här är en bra start om man vill göra om trädgården. Grävningen är avklarad. Det kan även få fart på ”Kronblom” på kökssoffan som inte har lust att gräva. Nu är ”grovarbetet” gjort.


Det sägs att vildsvin inte tycker om följande.

Strömförande stängseltråd, en stötande historia.

Doften av parfym, ingen billig historia.

Lukten av krut, en riktig rökare.

För ett par månader sedan blev vi tvungna att stänga runt våra påskliljor för att grisarna hade börjat böka där.


Det här blev resultatet. Nu hoppas jag i alla fall att vildsvinen blir smått chockerade, det blir i alla fall ett stekt tryne.
Vi har blivit tvugna att stänga runt ängarna också annars kan vi inte slå till sommaren. Kanske måste även trädgården inhägnas. Inhägnar man med nät måste det grävas ned ca 50 cm. Likaså måste det vara ca två meter högt. Vildsvinen kan nämligen hoppa runt en och en halv meter högt.

Vildsvinen har varit vid en av sommarstugorna här. Fast det kanske inte gör så mycket för ingen har varit i stugan sedan sommaren 1995. Det finns egentligen ingen trädgård att tala om runt stugan.


Nu har det växt över så det syns inte så mycket. Det är inte lätt att på ett foto visa vad vildsvinen har gjort. De har även grävt upp andra dela av den här tomten. Nu när det blir grönt så syns det inte så mycket.


Grisarna kan verkligen böka ordentliga hål.

Vissa av våra ängar som inte ligger så nära huset är väl bökade. Vi kommer kanske inte att kunna slå dom till sommaren.

Jägarna här har byggt kojor som dom sitter i så att vildsvinen inte ska se dom. Även ett jakttorn har det blivit. I natt satt dom ute i skogen till klockan var två. Men vildsvinen visade sig inte. Dom kom fram när jägarna hade åkt.
Inte långt från tornet är åtel utlagd bl a under en hink. Så här såg det ut i dag. Allt var uppätet.
Här har vi "laddat" hinken.
En stor sten uppe på gör att inga andra djur kan välta den.
För att vildsvinen ska komma har man strukit på grisparfym (trätjära) på träd och elstolpar. Har har de varit för vi brukar sätta upp små pinnar runt trädet. Vildsvinen tycker om att klia sig mot tjäran.
Så här brukar det se ut. När pinnarna är nere så har det varit vildsvin här.

Det här är det mest effektiva medlet mot vildsvin.
När man jagar vildsvin bör man vara i närheten av ett bra klätterträd eller sitta i en koja. Det är så att första skottet måste vara dödande. Om man inte sitter i en koja är det bara att börja klättra eller springa för livet. Ett skadeskjutet vildsvin är nämligen livsfarligt. En dubbelpipig älgstudsare är i den här jakten ett mycket bra vapen då man kan skjuta två skott tämligen snabbt.
Vildsvinen kan även gå till anfall om de blir trängda eller om suggan känner att hennes kultingar är hotade.
Ni vet säkert att galten brukar sprätta upp sina offer och suggan brukar tugga på dem.
Skulle ni råka ut för vildsvin i skogen så börja skrika och vifta med jackan, det ska tydligen skrämma dem enligt jägarna.

Hittills har jag inte sett vildsvinen men det har min pappa och vår lilla hund gjort. Det var tur att hunden var kopplad. Vildsvinen kan döda små hundar. Pelle blev inte rädd för dom utan skällde morskt.
Kanske finns vildsvinen här någonstans i buskarna.
Nu till något trevligare. Den underbara häggen har blommat och skänkt oss en underbar doft.
Nu blommar syrenerna.
Vi har en del gamla fruktträd här som har blommat och blommar.
Löjtnanshjärtat är stort. Flyttade hit det för två år sedan när det såg ut att dö. Trodde inte det skulle trivas här men jag hade fel.
Den här aklejan har inte varit så stor tidigare år. Jag blir tvungen att ändra om lite här. En stjärnflocka måste flyttas för att få plats. Den står bakom aklejan. Trodde nog att det skulle finnas plats men även den här gången hade jag fel.
Den här nävan kom från Ruben förra året. Eftersom jag inte visste vad jag skulle plantera den fick den övervintra i växthuset. Den är utplanterad nu och den blommar.

Trevlig helg!

10 kommentarer:

 1. Ja vildsvin kan ställa till en del besvär i trädgårdar. Tack och lov har vi skonats från detta och hoppas att det fortsätter så.

  Nu till något helt annat. Du skrev på min blogg om katten Minus. Hur ser han ut? Hur gammal är han och var kommer han från?

  Skälet till alla frågor är att vår kära Bettan hade ju tre kattungar, en av dessa, en stilig gråsvartrandig hane fick nämligen det namnet av nya familjen när han lämnade oss. Han blir två år nu i sommar!

  SvaraRadera
 2. Sicken historia.. vilka djur de där svinen, jag vet på ett ställe där de har svin inhägnade så det såg ut så jag kan tänka mig den förödelse de kan ställa till med.. hoppas ni får de rackarna.. *ler*.. brukar inte vara så mordisk men när det gäller trädgårdsmarodörer som svin och mördarsniglar skyr jag inga medel.. Ha det gott.. Moa

  SvaraRadera
 3. Jisses.... såna jordfräsar... Har inte råkat ut för dem här men de finns i Lidköpings omgivning.
  Så mycke fint som blommar hos dig.... vad har du `matat´ löjtnantshjärtat med för o få det att växa sig så stort? Har köpt en liten planta o skulle gärna vilja att den växte till sig....
  Ha´t himla gôtt o svinfritt

  SvaraRadera
 4. Ha, ha, vilken härlig läsning, men förstår att vildsvinen är en stor plåga!!
  Åhh...så det blommar hos dig, men snart ahr vi fruktträden i full blom och det är nog den absoluta höjdpunkten.
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 5. Psst...glömde kommentera teckningen - karikatyr av alla trädgårdsnördar :))
  Vad duktig du är! /bea

  SvaraRadera
 6. Nämen oj vad de förstör! Men att slösa med Salvador Dali-parfym det måste väl vara lite lyxigt;-)
  Men jag förstår verkligen vilket problem det måste var. Man skulle ju bli jätteledsen om de bökat runt i trädgården. Hoppas nu alla inhängningar hjälper eller att jaktlyckan blir bättre.
  Härlig blomning bjuder du på!
  Ha det så fint i helgen. Vildsvinskött ska visst vara väldigt gott........../Anette

  SvaraRadera
 7. Förstår din ilska över vildsvinen. När jag tänker på hur arg jag blir på ett, relativt sett jämfört med vildsvinen, rådjur. Ladda bössan med allt du har och peppra dem i baken!!!
  Vad roligt att nävan har börjat blomma! Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 8. "relativt oförargligt" skulle det vara! ;-) /Ruben

  SvaraRadera
 9. Udda problem med vildsvin men besvärligt förstår jag.
  Fina blommor som du räddat i alla fall! Rubens näva är jättesöt.
  Eva

  SvaraRadera
 10. Jag är så dum att jag trodde grisarna bara fantes i Frankrike där Asterix och Obelix "härjar"... i Sverige...??.. Kanske är sniglarna inte det värsta ändå :-)

  SvaraRadera

Lämna gärna ett litet ord efter din titt.
Tack för den här gången och välkommen åter.