tisdag 3 mars 2009

AKLEJOR

Läste i Natur och Trädgård nummer ett idag om aklejor och längtar efter aklejor i blom.


Den här aklejan har frösått sig själv. Översta blomman var öppen med sporrar men de övriga var fyllda. Jag har fyllda blå så den öppna blev en överraskning.


Jag har upptäckt att jag tycker mer och mer om aklejor, ju fler bilder jag ser av dom. Det är som om det aldrig kan bli för många.Det växer några här i en gräsmatta, riktigt var de kommer ifrån vet jag inte. De är mörkt lila. Jag har försökt att så frö från dom men det har inte lyckats. Tyvärr hittade jag inga bilder på dom.

Jag har givetvis sått andra sorter och det brukar fungera utom klematisaklejor dom har jag ingen tur med. Det har blivit både köpta frön och frön från plantor här i trädgården och det har hittills blivit bra. Till sommaren ska jag försöka att ta frön från de gamla aklejorna igen och än en gång försöka att så dom.

Här nedan följer några bilder på lite olika aklejor. Det är underbart att titta på dom idag när det regnar och drömma om sommaren.
Nora Barlow, en favorit.
Förra sommaren sådde jag aklejor som övervintrar i växthuset, hoppas att dom klarar det. Visst har jag sått fler i år.

Trevlig tisdag!


Tack för att du tittade in och välkommen åter.


10 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med! Acklejor är fantastiskt söta. Några av dom du visar har jag också eller åtminstone liknande. Med acklejor kan man ju inte riktigt veta. I år väntar jag särskilt på Black Barlow och Deep Blue Barlow, som jag köpte förra året. De blommade aldrig då. Läste i trädgårdbloggen, tråkigt att du har så ont. Hoppas det snart blir bättre. Kram Anette

  SvaraRadera
 2. Aklejor är härliga och spännsnde. Man vet ju aldrig hur dom ser ut förrän dom blommar. Har sått en del och en del ser ut som på förpackningen,men andra blir nå´t helt annat. Ha det.Ylva

  SvaraRadera
 3. Håller med dig att man vill bara ha fler och fler. Hos mig finns det inte så många fina som du visar utan bara vanliga frösådda, fast de är fina de också.
  ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 4. Jag har även Nora..och den är så vacker, sedan såg jag den purpurröda med dubbla volanger (är det månne Hiusch ?)som jag frösådde och fick vänta så länge på innan den blommade. Även jag blir mer och mer förtjust i dessa Aklejor :)
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 5. Ja, aklejor finns det hur många vackra som helst av! Och Nora är ju vacker på sitt sätt, men om den är vackrast det vete sjutton! Har några enfärgade Nora-släktingar och de är nog ännu vackrare. Men, såklart alla är vackra! /Ruben

  SvaraRadera
 6. Hejsan,
  Vilken fin blogg du har. Aklejor tillhör oxå mina favoriter, har en del av dessa jag oxå. sådde ytteligare några i höstas och hoppas att de kommer att ta sig.
  Kram Susanne/Manitou

  SvaraRadera
 7. Aklejor är så fina, och dessutom är det ju härligt med hur de sprider på sej. Har ännu haft bara vanliga blåa, men det skall väl bli ändring på det!

  SvaraRadera
 8. Vackert med ackleja i gräs tycker jag.... brukar försöka norpa lite kapslar hos kompisar o slänga ut fröna där gräset är lite glest.... i mullvadshögar o så där ;-)
  Brukar titta upp lite skönheter efter några år!
  Ha dé himla gôtt utan värk
  NinaVästerplana

  SvaraRadera
 9. Jag gillar också aklejor, man kan inte ha för många av dom. Den där med lika ´kjol´och gul i mitten har jag också men den har haft nu på senare år nån sjukdom för knopparna blir svarta och sen när man tittar innuti knoppen som fallit är där maskar. KOmmer inte ihåg vad sjudomen hette men man borde plocka bort alla svarata knoppar och bränna dom. Vi hörs

  SvaraRadera

Lämna gärna ett litet ord efter din titt.
Tack för den här gången och välkommen åter.