tisdag 9 juni 2009

Aklejor och lite annat

Inte har man så gott om tid att sitta vid datorn längre. Det är så mycket ute som drar :).
Mycket är det som har blommat, som blommar och ska blomma. Just nu blommar aklejorna. En favoritväxt här. Jag brukar så en del varje år.
De här två sådde jag för två år sedan, eftersom de kom fint då så borde de blommat förra året men inte. De hade övervintrat i växthuset och var stora och fina förra året när jag planterade ut dem. Men det blev inga blommor. Fast i år blev det dessto fler blommor och stora har dom också blivit. Fröna togs från Black Barlow. En av dom ser ut som det men den andra blev inte riktigt så mörk men längst ut på blombladen syns det lilla gröna fältet som finns på B Barlow. Ska försöka att komma ihåg att ta frö från dom och så. Sedan är det bara att vänta och se vad avkomlingarna blir.

Så här ser blommorna ut på den stora aklejan, som jag visade bladen på. Det måste vara en gigant av något slag.

Systrarna Barlow. Det finns fler sorter.
Nora Barlow

Christa Barlow

Black Barlow

Den här aklejan finns i den gamla trädgården och även i hästhagen.

En akleja utan namn. Den är fin ändå.
Den här aklejan har dykt upp i gräset i år. Intill den växer Nora Barlow, Guiness, en mörk röd och en rosa. Jag undrar vilka föräldrarna kan tänkas vara. Måste komma ihåg att ta frö från den. Kan hoppas på att den inte korsar sig med någon annan.

När jag inte har varit ute så har jag gjort färdigt presenten till sonens fröken. Han och några andra från klassen bestämde att glasen skulle vara vita och svarta. På foten står barnens namn.


När jag ändå höll med färgpulver och olja så började jag måla på ett kakfat. Det här är bara efter första bränningen. Det är fortfarande en hel del att göra innan det är färdigt. Det behövs säkert tre eller fyra bränningar till. Det går inte att bränna glas och porslin tillsammans eftersom de bränns vid olika temperaturer, glas vid 570 grader och porslin vid 800 grader.

Här är en blid på vildsvinet som sköts här.

De andra bilderna blev inte bra. Det var en liten galt. Fast liten och liten den vägde mellan 80 och 100 kg. Det hade inte varit roligt att möta den i skogen i fall den varit arg. Även den här kunde döda en människa.
Nu ligger den iallafall i frysen. Vi har en bit av kotlettradeni frysen resten fick jägarna. Det är dom som har gjort jobbet.
Trikinprovet var negativt som tur var. Kanske blir det vildsvinkotletter till midsommar.
Det finns fler vildsvin inte bara ett stort utan två mindre. Det fick en av jägarna se natten till måndag. Tyvärr var de mycket skygga så det gick inte att skjuta dem den här gången.
Trevlig kväll!
En liten rad gör mig glad! Tack för att du tittade in och välkommen åter!
9 kommentarer:

 1. Det är något visst med aklejor! De hör till mina favoriter också, men maken tycker de är snarare ogräs för de sprider sig ganska ohämmat.

  Funderar på att införskaffa japansk akleja.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Ja visst är aklejorna fina jag har ett antal olika sorter men en del fröar av sig så att det blir rätt många men det är bara att blunda och ta bort.
  Jag har en sort akleja som liknar din mörka fyllda som jag köpte frön av genom STA. den hette Munsö. Jag har haft den nu i fem ,sex år och den sprider sig inte. Den blommar mörkt blå/lila fylld och har inga sporrar. Jättefin.

  Men vildsvin är det gott?
  De är ju en riktig plåga söderut vad jag har förstått.
  Har du sett aklejan som jag lade in i ett inlägg tidigare i veckan en brun med gröna foderblad. Den är ju lite speciell jag tror att den heter Chocolate soldier, inte hundra men nästan.
  Fantastiskt fina saker du gör.

  Ha det gott

  Gunilla

  SvaraRadera
 3. Dödar vildsvin människor???
  vet att dom bökar och förstör mark men människor...

  Jag har nog alla aklejor utom den ljusblå.
  Finns med som Blommigfredag i mina ettiketer om nu vill se (dock inte alla).

  /MB

  SvaraRadera
 4. Härliga aklejor du har, gillar dom också och låter dom sprida sig ganska så fritt. Köpte liter mera frön när jag var till S-holms trädgårdsmässa i våras så få se om dom vill växa här hos mig. Fina glas du gjort!
  Ha det gott
  Lotta

  SvaraRadera
 5. Hej på dej--Tog en titt hos dina djur och en sväng i hästhagen--dom ser verkligen ut att må alldeles förträffligt
  Maria-Lilleman-Lillemor i Sennan

  SvaraRadera
 6. Härliga Aklejor - jag har också vildaklejor här utanför husknuten och varje år kommer det en och annan i olika färgskalor - så härligt att se varje år vad som kommer. Just nu dominerar mörklila och lila. Förra året mest rosa och ljusrosa.. Intressanta blommor!

  SvaraRadera
 7. Hej på dig, kom av en slump in på din blogg. Vilka fina bilder du visar oss av aklejor, visst är det en härlig blomma som är vidlyftig en vet aldrig vad avkomman blir. Vad gôtt för er att bli av med en trädgårdsmarodör, jag har vildsvin några mil härifrån, hoppas att dom inte kommer hit. Nu ska jag läsa vidare på din fina blogg. Katarina.

  SvaraRadera
 8. Aklejor kan man aldrig få för måmga av, när man dessutom har flera sorter sköter de ju själva det där med att ge variation i trädgården :-)
  Christer.

  SvaraRadera
 9. Underbara Aklejor och det har blivit en av mina samlarobjekt ;)
  Vad duktig du är med penseln!
  Trevlig helg! /Bea

  SvaraRadera

Lämna gärna ett litet ord efter din titt.
Tack för den här gången och välkommen åter.