lördag 17 juli 2010

Trädgården

I trädgården har det hänt en hel del fast jag inte har skrivit om det. De underbara blå Nätnävorna har blommat, likaså den ljuvliga Kungsnävan. Synd att de inte blommar lite längre eller blommar om igen senare.
Här är annan blå näva, Ängsnävan Mrs Kenall Clark. Åtminstone stod det så på fröpåsen. Jag sådde den förra året.
Den här nävan en ny bekantskap för mig, Dusty Crûg. Jag hoppas att den inte är identisk med Bertie Crûg, för den kanske klarar vintern här. Hoppas att den här är tåligare.
Nävan är ganska liten men mörka blad och små söta rosa blommor.

Jag tycker om vita "blåklockor", som har sått. Men det här exemplaret har jag inte sått. Det växer några stycken vid en stenhage på en av våra ängar. Första gången jag såg den vita blå klockan var i slutet av 1970-talet. Den blommar inte varje år, men i år är de fler än det brukar vara. Vi har alltid undrat var den kommer ifrån.

Ljuvliga luktärtor finns på köksbordet varje dag. De doftar underbart.

Den här Fingerborgsblomman växer utanför rabatten. Det verkar som om Elsie Kelsey har korsat sig med en röd. Elsie är vit. Den har jag sått i några år. Just den här är svagt rosa med de röda prickar som Elise har.

I år har det inte regnat så mycket under Blush hipps blomning. Regnet förstör blommorna och knopparna ruttnar. Vi har kunnat njuta av doften från blommorna. Men givetvis har det var några regnskurar så regnkappan har kommit på. Blush hipp blommar bara en gång.
De här liljorna som blommar så bra i år, förra året trodde jag att de skulle dö, har jag fått av "trädgårdsdraken" Linda för flera år sedan.
Jag blev jätteglad när jag såg att de överlevt vintern och så den underbara blomningen nu.
I veckan var sambo och son iväg för att titta på moppe till sonen. När de om hem hade de köpt två dagliljor till mig. Det kanske var lite fjäsk, för givetvis hade de hittat en moppe som var bra.

Har planterat dagliljorna men jag vet inte hur bra det blev. Får se effekten nästa år.
I flera år har den här stora bykgrytan legat bakom ladugården utan att jag har sett den. Man bli hemmablind. Men så helt plötsligt fick jag se den och kom på att den skulle bli bra men en fontän i. Då för vi upptäckten att en av våra tidigare sommargäster som haft grytan till blomkruka hade borrat hål i botten på den. Klart att det skulle gå att täta den men det skulle krävas en del jobb. Men då mitt upp de funderingarna kommer en vän och frågar om han får låna grytan för att koka någon båtdel i den. Jovisst fick han låna den men han fick också veta om hålen i botten. Grytan åkte iväg till en hamn och lagades, användes till att koka båtdelarna i och kom tillbaka hel. Så nu blev det en fontän i. Fast om den ska stå där den står nästa år är inte säkert. Marken behöver vara lite planare. Det fixar sig säkert, med tiden kommer säkert även idéerna.
Eftersom jag brukar skriva om lite allt möligt så ska försöka att skriva om trädgård på min trädgårdsblogg. Trädgård?????? http://tradgardstok.blogspot.com
Trevlig helg!
Tack för titten och välkommen åter.
10 kommentarer:

 1. Underbara bilder, digitalisen är ju helläcker:) Fontänen blev ju också fin, tänk så mycket grejer man har utan att man tänker på det. Helmysigt med lite vatten ljud nu när det är så hett. Ha en trevlig helg/Monne

  SvaraRadera
 2. Sommarhälsning från Sennan...från oss till er
  Maria Lilleman Lillemor

  SvaraRadera
 3. Dagliljor är alltid trevligt, men den här gången vann din blå näva med hästlängder! Så vacker!!!
  /Cyrene

  SvaraRadera
 4. Det ser så vackert och frodigt ut Vittran!
  Grytfontänen ser helläcker ut!Anja

  SvaraRadera
 5. Din huvudbild är bara så gudomligt söt, man kan riktigt känna glädjen! Och vilken fantastisk fin fontän, precis en sån har jag letat efter länge! Jag behöver ingen damm om jag bara får en liten gryta!!
  Min gubbe säger nämligen att damm, det får du bara inte ha - där går gränsen. Anledningen är f.d. grannens misskötta damm som var en hemsk myggodling. Dessutom är alla dammägare vi träffar så klumpiga att när han frågar om det är mycket jobb med att ha damm så svarar dom:JA! Snacka om att förstöra för mig!!

  SvaraRadera
 6. Så vackra bilder!
  Nävor är lite för glada här, så de sprider sig som ogräs :-) Men visst är de vackra. Rosor å andra sidan gillar inte jorden här alls, förutom vildrosor då, men det har jag några olika i alla fall.
  Ha det gott!
  Christer.

  SvaraRadera
 7. Till maken:Har man bara fått balans i dammen med växter och djur är det inte särskilt mycket jobb.Värt det lilla besväret faktiskt!
  Till dig: Jättesöta nävor och fontänen blev superfin. Bra idé!
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 8. Jag menade förstås Susies make!
  Kerstin

  SvaraRadera
 9. Men så mycket härligt det var här!
  Annika

  SvaraRadera

Lämna gärna ett litet ord efter din titt.
Tack för den här gången och välkommen åter.