onsdag 8 september 2010

Det var ett tag sedan....

Tyvärr har lusten att blogga inte varit som vanligt den här sommaren. Visst har det blommat fint i trädgården men lusten att skriva har inte funnits. Men nu ska det förhoppningsvis bli lite bättre ordning på mig. På den här sidan kommer jag att skriva om allt. Så blommorna får en egen sida. För inte kan man kalla vildsvin blommor.
I sommar har det varit lugnt på vildsvinsfronten.
Men säg det lugn som vara för evigt.
I måndags morse fick jag se det här när jag hämtade min regnmätare. Nedan för backen såg det ut så här. Visst har vi åtel till grisarna men jag hoppas alltid att dom inte ska böka för mycket när dom kommer men så är det inte. Så hela familjen vildsvin är tillbaka. Nu är de sju kultingarna inte så små längre. Det är nu som de ska skjutas, för köttet är som bäst nu.
Den här ängen ligger ca 500 meter in i skogen. Visst ser den fridfull ut. Men även här finns det vildsvin. På den del av ängen som är närmast kameran är det fullt med bökmärken. Sedan finns det också mindre bombkratrar efter grisarna när de letat efter mask. Dom vänder upp gräset så till nästa vår blir det att försöka rätta till det igen. Det finns åtlar även här men det räcker tydligen inte. På den här ängen sköts den största galten som hitills skjutits här, närmare 100 kg och med ca 13 cm långa betar.
Tydligen har något stört den som har ätit för havren är kvar lämnad. Havren brukar inte lämnas. Kanske har älgen kommit. Älgen kan jaga vildsvinen om den inte är på humör, det fick en vildsvins galt erfara i våras. Först jagade den en älgko men helt plötsligt vänder älgkon och börjar jaga galten. Jägaren som såg det här trodde först att han såg helt fel. En stund senare så sköt jägaren galten. Älgkon med fjolårskalv stod kvar och tittade. De var inte speciellt rädda när det small. Dom visste nog att det inte var älgjakt.


Det trädet är tjärat, tjära är grisparfym. Det är nog grisens Chanel no 5. Skadorna på trädet har uppkommit i natt. De är efter vildsvinets betar.


Hade en extra kompis med idag förutom hunden. Gandalf var också med och inspekterade vildsvinsspåren. Till höger syns ett annat träd som också är tjärat. Även där har barken fläkts av.
När ni är ute och går i skogar där det kan finnas vildsvin så var inte tysta, det är bättre att ni "brakar" fram i skogen så hör grisarna er och kan försvinna. Gå heller inte in bland täta granar för det är oftast där dom ligger på dagarna.

Till B och M som brukar läsa den här sidan.
Har ni tänkt att gå till ängen i skogen så var försiktiga. Jag vet inte riktigt var vildsvinen finns på dagarna, dom kan vara närmare än vad man tror. Håll också uppsikt över lilla Molly så hon inte springer iväg in bland snåren. Går ni i skogen så prata högt och väsnas mycket, det brukar skrämma grisen.
Vildsvinsfamiljen finns nedanför backen bakom vår ladugård. Dit bör ni inte gå.

Nästa gång ska jag skriva om något trevligare.
Trevlig kväll!
Tack för titten och välkommen åter.
8 kommentarer:

 1. Jisses...det e med fara man ger sej ut i dina marker..blodigt allvar..vi har gott om vildsvin här i Sennan med..fast tack o lov har jag aldrig mött något..ska verkligen tänka på det där med att höras när jag går i vildsvinsmarker..Maria

  SvaraRadera
 2. Jag är fruktansvärt trött och ilsken på att rådjuren fördärvar så mycket här men TACK GODE GUD att vi ännu inte haft vildsvin här:) Fy bubblan för sådana bestar i skogarna runt oss. Tack för informationen om hur man ska /inte ska bete sig:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Vilka jädrans (vild)SVIN!!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det var trevlig läsning :)

  SvaraRadera
 5. Ibland undrar man ju vad en del håller på med. Först tog dom (läs jägare) hit rabbisar (vildkaniner), sen när dom blev för många planteras in en sjudom som skulle ta död på dom. Men innan dom dör blir dom blinda och får kramper, en fruktansvärd syn!
  Sen planterades det in rådjur vilket resulterat i att det händer en massa viltolyckor. Sen har man också börjat föda upp vildsvin bakom 5-radigt elstängsel. Ha! Dom har naturligtvis tagit sig ut och börjar sprida sig i naturen!! Detta alltså på en ö som ALDRIG haft dessa djur - hur dum får man vara!?

  SvaraRadera
 6. vad händer, vildsvin har jag ju liksom aldrig tänkt på i svenska skogar men jag såg en massa trafikskyltar när jag var hemma, inte med älg som förr, men med just dom här svinen. ska vi invitera Asterix och Obelix kanske?

  SvaraRadera
 7. Här hos oss finns inga vildsvin åtminstone har jag inte sett eller hört att vi skulle ha men gott om harar som gnagar och tuggar på allt jag har i trädgården sen finns också rådjuren men dom har inte varit inne på tomten som tur.
  Intressant med djur :)
  Ha det bra
  Lotta

  SvaraRadera
 8. När jag bodde uppe i Sörmland var jag livrädd att vildsvinen skulle förstöra min trädgård. Jag hade några besök men det hände ingenting. Grannar runtomkring kunde få trädgården helt uppgrävd över en natt.Här på Öland är det lugnt men ett och annat svin har simmat över från fastlandet. De flesta inser dock att vi måste hålla efter dem i det här odlingslandskapet.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera

Lämna gärna ett litet ord efter din titt.
Tack för den här gången och välkommen åter.