måndag 28 januari 2013

LUKTÄRTOR OCH LITE GRIS

Tillbaka igen..
Hade tänkt att blogga i förra veckan men helt plötsligt rusade tiden snabbt iväg och ingenting blev som jag hade tänkt.
Har kanske lite för mycket som jag vill göra.
På torsdags kvällen i förra veckan lyckades en av grisjägarna skjuta en ganska stor galt, ca 130 kg. Vi hade sett den på onsdags kvällen på åtelplatsen och tyckte att den såg ganska ut att vara ganska stor men trodde inte att den skulle väga så mycket.
En gris mindre i skogen, skönt. En sådan här galt springer mest runt och betäcker suggor. Fler grisar behöver vi inte.
För den som vill se kommer det att finnas ett foto av den under fliken vildsvin, det är lite blod på bilderna. På fotot är grisen död. Jag brukar fotografera grisarna men inte som trofébilder utan för att ha som komihåg. Särskilt när dom är så hemska som den här galten.
 
 
Nog om ohyran.
 
Jag älskar luktärtor och vill väldigt gärna kunna njuta av dom länge, så länge som möjligt.
För några år sedan funderade jag på hur jag skulle kunna göra det. Läste i en bok om luktärtor. Började då att så i feruari för att testa om det gick att få blommor tidigt. Tidigare år hade jag gjort precis som det stod på påsen och fått lite varierande resultat. Var det en dålig sommar så blommade inte vissa sorter.
America
 
 
Så här har jag lyckats med luktärtorna de senaste åren. Jag hoppas på att lyckas i år också, kanske kan någon mer få fina luktärtor på det här sättet.
Black Knight
 
Runt den 20:e februari drar jag igång sådden. Men jag tar inte alla sorter på samma dag. Jag brukar börja med F. Cupani.
Först putsar jag alla fröna med ett fint sandpapper eller en nagelfil av papper.
Sedan längger jag dom på ett fuktigt papper i en burk med genomskinligt lock t ex en kesoburk. Burken bör stå ljust. Det är viktigt att pappret inte torkar.
Först brukar fröna svälla och sedan kommer det en liten grodd. Då brukar jag sätta dom som har små groddar två och två i torvbriketter. Briketterna plaeras i ett minidrivhus med undervärme och extra ljus.
Mrs Collier
 
De frön som inte har grott eller svält putsar jag en gång till och lägger tillbaka dom i burken. Om man är våghalsig kan man försöka att sticka hål i fröna med en vass kniv. Men en varning frön är hårda och fingrar mjuka. Det gör jag inte igen.
Så småningom brukar nästan alla frön ha grott.
När det växer upp en liten grön stjälk ur torvbriketterna planterar jag dom i mjölkkartonger med blomjord, ev kan hälften av den vara blandad med välbrunnen hästgödsel som finns i undre delen av kartongen. Glöm inte att göra hål i mjölkkartongen, det kan bli översvämning annars. Jag brukar inte ha fler än två briketter i varje kartong.
Dom små plantorna får stå kvar inne i extra ljus så att jag ser att dom växer ordentligt. Sedan ska dom placeras ljust och svalt. Annars ränner dom. Där brukar växthuset bli bra. Skulle nätterna vara kalla får dom övernatta i källaren och sedan ut med dom igen på dagarna. Fast luktärtor brukar vara ganska tåliga så lite frost gör inte så mycket.
När våren sedan tillåter planteras plantorna ut i en välgödslad rabatt i ett soligt och lugnt läge. Glöm inte att vattna.
Så här gör jag med varje sort. Det är lite pyssligt men det brukar betala sig.
Förra året lades F. Cupani för groning den 22:e februari, planterades ut den 21:e mars och började blomma den 6:e jini.
Fransiscus Cupani
 
Förra året var grobarheten 97,9% i medel, hade sju påsar.
Mrs Colliers frön är ofta mjuka och kan därför vara svår att gro. Men förra året gick det bättre än det brukar.
Frösorter med förnamnet Royal brukar vara något sena att blomma därför bör dom sås tidigt.
Små gammaldags sorter är dom som doftar mest. Blommorna kanske inte är så där stora och läckra men jag tycker att doften är det bästa.
För att få fler luktärtor och det gör också att plantorna blir mer buskiga kan man nypa av topparna. Jag har gjort det när dom är ungefär 10 cm. Det går att sätta topparna i vatten eller plantera i såjord så att det kan bli fler luktärtor men jag brukar inte lyckas så bra med det. Kanske är jag lite för otålig då, vill att allt ska växa fort.
Plocka många blommor så blir det fler blommor. Jag brukar nästan alltid plocka alla blommmor som går att plocka varje dag.
Dom här sorterna ska jag så i år.
Fransiscus Cupani
Queen Alexandra, en ny sort för mig
Ocean Foam, ännu en ny sort
Black Knight
Mrs Collier
Pulsar
America
 
Pulsar
 
Det kan bli fler sorter om jag hittar något intressant i affären. Ovanstående sorter är köpta från Impecta.
 
Jag har ritat kort med luktärtor.


Målade en mugg till en present.
 
På höger sida finns en bild på ett bokmärke jag har målat, med luktärtor.
 
 

 Det finns fler växter som jag gillar.
Har ritat/målat några nävor i en skissbok.
 

Önskar alla en bra dag!!!!
Tack för titten och välkommen åter.
 
 
 
 
 
 
 



14 kommentarer:

  1. Vilka bra tips för luktärtsådden:) Önskar att jag kunde måla och rita så fint! Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att det kan hjälpa någon för jag vet hur det var när dom komlite si och så. Du kan måla och rita du med, det är bara att träna. Ha det gott!

      Radera
  2. Hejsan Vittran!
    Här fick man lära sig en gång för alla ett jättebra luktärts-odlingstips. Jag tor att din metod lyckas inte bara hos dig utan hos alla som följer dina råd:)!
    Att du kan dessutom måla så bra! Väldigt vackra bilder/Anja

    SvaraRadera
  3. Jag hoppas så att det kan hjälpa någon. Det var värre och skriva ned hur jag gör än vad jag trodde, det tog tid. Hoppas bara att jag fick med allt.
    Tack.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  4. Vilket underbart tips för luktärts sådd.Så duktig du är på att måla.
    Ha en underbar dag!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att det kan hjälpa någon.
      Tack, jag gillar att "kladda" lite.
      Trevlig kväll!

      Radera
  5. Jag är ju ingen hejare på att så frön, men för några år sen så sådde jag luktärtor och det gick halvbra. Men...jag är en alldeles för otålig trädgårdsmänniska, så när dom inte började blomma förrän efter halva sommaren gått - då la jag ner den verksamheten. Man nu kanske man skulle testa igen.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var just det där med att dom började blomma så sent som gjorde att jag började med tidig sådd. Jag är också otålig och har svårt att vänta på att fröna ska gro.
      Jag tycker att du ska testa igen.
      Ha det gott!

      Radera
  6. America ser helt fantastisk ut! Tänkte sätta fart i år med lite luktärtor. Det kan man ju inte ha för mycket av! Och tråkigt med bökiga grisar. De är INTE roliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Luktärtor kan man aldrig få för mycket av. Doften är underbar.......
      Har upptäckt att grisarna har bökat mer på en av våra ängar, det blir lite mer jobb till våren. Rättar vi inte till det kan vi inte slå ängen till sommaren. Jag avskyr dessa grisar.
      Ha det gott!

      Radera
  7. Jag tror att jag skickar alla mina luktärtsfrön till dig så kan jag väl få dem tillbaka när de börjar blomma. Det verkar som en bra idé, eller...
    Hej från Törnrosa

    SvaraRadera
  8. oj detta måste jag testa, brukar så mina i toarullar senare och det är oftast väldigt få som gror,, är det att du slipar dem som och lägger dem på förgrodd ,,gör så med Underblomman men aldrig provat med luktärter ,,är en favorit här med så tack för tipset. Gillar dina målningar akvarell ser det ut som eller. du är duktig på det, fint!
    ha en go torsdag kram Monica

    SvaraRadera
  9. Och blir det så fina luktärtor så är det värt besväret.Ha de gott. Vilka underbara bilder du målat.Djupt imponerad. Ha de gott.

    SvaraRadera
  10. Skönt med en gris mindre! Här var de och smaskade i fjol och vi oroar oss allt lite att eltrådarna inte ska räcka om ett hungrigt gäng kommer förbi igen.Bra att du påminde om luktärtor, jag tror mina är slut. Och utan dem blir det ingen riktig sommar :)

    SvaraRadera

Lämna gärna ett litet ord efter din titt.
Tack för den här gången och välkommen åter.