måndag 5 oktober 2009

Sträng vinter?

Alla har vi väl sett hur mycket rönnbär det finns i år. Det sägs att det ska bli en sträng vinter om det är så. Vet inte vad jag ska tro. Vad tror ni?


Här kommer en liten historia om det där med sträng vinter. Den är hämtad ur Stora boken om vädret av L-G Nilsson.
Det var höst och indianerna frågade sin nye hövding om vintern skulle bli kall eller mild. Eftersom de levde i ett modernt samhälle, hade hövdingen aldrig fått lära sig de gamla hemligheterna om hur man spår väder. För att vara säker på att stammen skulle samla tillräckligt med ved, svarade han då att det skulle bli en kall vinter. Efter några dagar fick han en idé. Han ringde till vädertjänsten och frågade meteorologen om vintern skulle bli kall eller mild.
- Jo, det ser ut som om den här vintern kommer att bli kall, svarade meteorologen.
Hövdingen talade då om för stammen att de måste samla mer ved för att vara beredda på den kalla vintern.
En vecka senare ringde han vädertjänsten igen och frågade om det skulle bli en mycket kall vinter.
- Ja, svarade meteorologen, det kommer att bli definitivt att bli en mycket kall vinter.
Hövdingen talade då om för stammen att de skulle samla ihop varenda vedpinne de kunde hitta, för att vara förberedda på en mycket kall vinter.
Två veckor senare ringde indianhövdingen vädertjänsten igen och frågade om meteorologerna var helt säkra på att vintern skulle bli mycket kall.
- Ja, svarade meteorologen, det här kommer att bli den kallaste vintern i mannaminne.
- Hur kan ni vara så säkra på det, frågade hövdingen.
- Jo, därför att indianerna samlar ved som galna!
Trevlig måndag!
Tack för att du tittade in och välkommen åter!

8 kommentarer:

 1. Hahhaa! Den va' bra! Och så är det även med rönnbärsrika år - det har inget att göra med om vintern blir kall eller inte - även om det naturligtvis kan slumpa sig så ibland./Anja

  SvaraRadera
 2. Vilken gullig historia som får mig att tänka på den mytomspunne samiske vädersiaren Enok Sarri (med reservation på stavfel) Han siade väder genom att undersöka slaktade renars inälvor.

  Själv bor jag tillsammans med min allra egna vädergubbe =)Maken är väldigt väderintresserad.

  SvaraRadera
 3. Tack för den ;-))
  Vackert är det i alla fall.... Har satt några små rönnar men de är hårt ansatta av hjortarna på våren.... de använder den stackars lilla pinnen o fejar hornen på!
  Hur mår lilla Snöret då?
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 4. Fniss - kvällens skratt! Men det ligger nog något i det :) Önskar att vi får en riktigt vinter med snö och inte allt regn som det brukar vara. Tycker vi håller tummarna för det! Det är vackert med alla röda rönnbär i skogen. Tror det var mycket i fjol med men inte fick vi någon vinter för det :) Ha det gott, kram :)

  SvaraRadera
 5. Inte för att jag tror det där med rönnbären men det var en rolig berättelse. Ett gott skratt förlänger livet. Tack för den. Anita

  SvaraRadera
 6. Hoppas inte vintern blir så kall. Gillar dom flest årstiderna men vintern är jobbigast när det är kallt. Ha en bra vecka
  Lotta

  SvaraRadera
 7. Ha,Ha :) Min svärmor säger att rönnen inte bär tungt två gåanger samma år, så vem vet ?

  SvaraRadera
 8. Haha, vilket kul historia! Synd att vi inte ha några indianer att kolla på då;-). Ja, det är mycket rönnbär i år så vi får väl se.
  Här blåser det i natt, så jag får väl snart gå och ut och hålla i huset! Tycker det är så svårt att sova när det blåser, men till slut så kommer väl John Blund. Ha det så gott. Kram Anette

  SvaraRadera

Lämna gärna ett litet ord efter din titt.
Tack för den här gången och välkommen åter.